Невена Пројовић

Home  /  О становницима  /  Занимљиве приче  /  Невена Пројовић

prva harmonika

Пројевић Невена, која води порекло из Ботоша. Основно и средње музичко образовање стиче у музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, одсек хармоника, у класи професора Марије Стевановић. Од 2007 године је студент филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, смер хармоника, у класи проф, Радомира Томића. У тренутку писања ово текста, похађа мастер студије у класи проф. Војина Васовића.
Добитник је захвалнице универзитета за постигнуте изузетне резултате током студија 2010/2011 и 2011/2012. У току школовања постиже запажене резултате на домаћем и иностраним такмичењима где је 2006 године осваја треће место на престижном међународном такмичењу у Немачкој (Клингетал) и награђена је од тадашњег министарства за омладину и спорт у Београду. Упоредо је похађала и соло певање на којима је такође освајала награде.

У хармоници је освајала медаље на:
– „ Дани хармонике Смедерево“ 1998 – 2004 године,
– прву награду (лауреат) на међународном фестивалу хармонике у Новом Кнежевцу 2004 године,
– прву награду на међународном сусрету хармонике у Пули 2005 године,
– прву награду на међународном такмичењу „звездане стазе“ у Крагујевцу 2006 године,
– прву награду на такмичењу младих хармоникаша у лозници 2006 године,
– четврто место на међународном такмичењу у Кластелфидаду у италији 2005 и 2006 године,
– треће место на међународном такмичењу у Клингенталу у немачкој 2006 године,
– прву награду (лауреат) на међународном такмичењу Моравске Топлице у словенији 2009 године,
– прву награду (лауреат) на интернационалном фестивалу хармонике у Сарајеву 2012 године,
– шесто место на међународном такмичењу у Клингеталу у немачкој 2012 године.

Активан је члан ансамбла „Лукс етерна“ са којима такође осваја:
– прво место (лауретат) на међународном сусрету хармоникаша у Белитиници (Словенија) 2010. г.
– прву награду „Дани Хармонике“ у Смедереву 2010. г.
– четврто место на светском купу у Вараждину (Хрватска) 2010. г.
– друго место на светском купу у Шангају (Кина) 2011. г.

Чланак из Политике о Невени и њеном успехуhttp://www.politika.rs/rubrike/Srbija/U-Sangaj-s-dzeparcem-iz-Sangaja-s-titulom-svetskog-prvaka.lt.html

Њена бака Зорица Пројевић (девојачко Габоров), рођена у Ботошу, снимилаје 4 албума са њеним супругом Радетом Пројевићем. У то време хит песма „ Чувајте се жена, поручујем свима“. Због посла на естради, селе се у Београд. Добијају сина Микицу (Невениног оца). Због естрадног посла, Микицу доводе у Ботош код баба Милке, те је он ниже разреде основне школе похаћао у Ботошу. Раде и Зорка у два наврата доводе у Ботош певаче у биоскопској сали. Они су тада сви били у посети код породице Габоров. О величини певача не вреди говорити, само ће мо навести њихова имена: Недељко Билкић, Сава Јеремић, Добривоје Топаловић, Лепа Лукић, Миодраг Јашаревић, Силвана Арменулић и пратећи оркестар. Након наступа су бечерали на Чарди, где им је свирала Тамбурашка банда Стеве Борбаша. Знамо само да је Сава Јеремић за оркестар рекао; Велика је штета што не наступају у Београду, јер је Стева велики шоумен и певач.
Микица Пројевић је и даље активан као хармоникаш. Његове две ћерке и син настављају са музиком. Старија ћерка Весна Пројевић- Белић. Завршила музичку међународну академију, одсек флаута. Тренутно предаје на одсеку флауту у словенији. А најмађи син Стеван, тренутно похађа хармонику на факултету у Словенији.

Иначе сви Вајини, још од Габоров Андрије, вуку гене ка музици. Андија (1908.г) је свирао контру 4 године. Он и Милка су имали три детета.
Најстаријег сина Стеву, који је свирао прим у старој дрвари и друге игранке и прела. Касније наставља да свира у Вршцу.
Затим ћерку Сејку Вукоњански (Габоров). Њен син, Благоја Вукоњански, адбокат, некадашњи председник суда у Сечњу, је свирао 4 године гитару и игранке са Владом Ђерићем и Којићем. Сели се у бачку Паланку и тамо наставља да свира гитару и прим тамбурицу.
И најмлађег сина Габоров Владу, који је свирао пар година прим за своју душу. А његов син Драган свира гитару и прим и то веома успешно, у неколико оркестара.Његова ћерка Драгослава је певала годину дана у хору „ Јосиф маринковић“ у Зрењанину.
Почетком 2014 године Породица Габоров је присуствовала концерту „Трио Хармоника“ у музичкој школи у Зрењанину, чији је Члан и Невена. Невена је тада обећала да ће са својим триом доћи у посету Ботошу, и у колико буде заинтересованих, одржати концерт за мештане, јер је веома поносна на своје корене.

fotografija1645fotografija1646

Наступ у музичкој школи у Зрењанину


Текст; Драган Габоров