Период између два светска рата

Home  /  Историја  /  Период између два светска рата

После првог светског рата

У првим годинама после рата у историји села забележене су значајне економске промене и политички догађаји. Видну улогу у политичком животу имају грађанске партије а посебно прогресивне снаге које се окупљају око социјалиста и заробљеника који се враћају из Русије. На изборима 1920. Године Комунисти су добили 356 гласова, радикали 71, демократе 53, земљорадничка странке 62, социјалдемократе 6 гласова. Радикалну партију предводио је поп Стеван Арсенијевић, демократску поп Александар Каменковић са своја два сина, док је на челу земљорадничке странке био Пиварчић Јоца. На челу Комунистичке партије били су Ћока Катана и Душан Ивков-Црвењаков. Недуго затим на власт су дошле демократе, а недуго затим долази и до забране комунистичке партије.

zivila

 

Други светски рат

Други светски рат није обишао ни Ботош. Највише су се истицале комунистичке струје. Покраински комитет у почетку је био базиран у кући Славка и Љубице Катана, а касније у кући Стевана Ђуришића. Одатле је руководио Народно-ослободилачком борбом у Војводини. У Ботошу је постојала и СКОЈ-евска група којом је руководио Љуба Габоров. Поред њега ту су били и Ђура Рашков, Жарко Ерцеговац и Лаза Туцић. У првом реду скојевци су вршили разне диверзије док су касније припремали људе за одлазак у партизане. 1944 године долази до провале у партијској организацији због које је велики део стрељан или послат у концентрационе логоре у Немачкој. У току рата Ботош је да 44 живота. Њихова имена се налазе на споменику у центру села који је подигнут у њихову част а њихова имена су: ВОЈИН С. ГОДОЧ,ИВАН Н. МИЛИН, ИЛИЈА Ђ. ФИБИШАН, МИЛАН Р. АДАМОВ, ЂУРА Т. РАШКОВ, МИРОСЛАВ М. ВЕСИН,ГЕНА Ж. ТОРЊАНСКИ, САВА Л. ТОРЊАНСКИ, НОВИЦА И, ПРОДАНОВ, ЈОВАН С. ГРУЈИЋ, МАКСА П. ГАВРИЛОВ, СВЕТОЗАР С. НАТАРОШ, ЂОКА Ђ. КАТАНА, МИЛАН Ђ. БАРЈАКТАРОВ, СЛАВКО М. КАТАНА, ЛАЗАР С. МИЈИН, СТЕВАН Ж. ЂУРИШИЋ, ЖАРКО З. ПИПЕРСКИ, ЖАРКО В. ПЕТРОВ, ДРАГОЉУБ С. СРЕМАЦ, ДОБРИЛА М. ВУКАДИНОВ, МИЛИВОЈ М. ПОПОВИЋ, СТЕВАН Е. АМИЖИЋ, ЖИКА С. ЈОВАНОВИЋ, ЗОРАН М. ПИПЕРСКИ , ЖИВА Н. ЦВЕЈИН, НИКА М. МОМИРОВ, МИЛАН Д. ТЕРЗИЋ, МИЛАН С. ЕРЕМИЋ, НЕДЕЉКО А. КИРЋАНСКИ, ВЕЉКО Р. МИШКОВ, СВЕТОЗАР Т. НАТАРОШ, МИЛИВОЈ, Ј. ПОПОВ, ЂУРА И. МОЛНАР, ЗОРАН П. СРЕМАЦ, САВА Б. ЖИВКОВ, МАКСА А. ТАШИН, САВА М. ПАСКУЛОВ, МИЛАН Ђ. ПИПЕРСКИ, ВОЈИН Д ПЕРЦ, ДРАГОМИР С. ЈОВАНОВ, НИЋА С. АНДРЕЈИН, ЉУБОМИР Ж. ЈОВАНОВ И МИЛАН К. ВЕЂИНАШ .
Ботош је ослобођен 1. октобра 1944. , године, када су јединице Црвене армије умарширале кроз село и тиме је коначно истеран непријатељ са територије тог дела Баната из правца Румуније. Била је недеља. Ботошани су радосно дочекали, први пут у својој историји руске совјетске ослободиоце. Писац ових редова истакао је југословенску тробојницу и наређено је да звоне црквена звона цело то после подне. Настала је нова епоха живљења. Добровољци и мобилисани Ботошани одлазили су у касарне и на Сремски фронт. 2 . октобра ослобођен је Петровград и наступало се према Бачкој и Барањи. Мобилисани сељаци колима су преносили муницију за руску војску у Бачкој, Жабаљ, Темерин, Госпођинце, Чуруг и даље.