225 Г ОД БИТКЕ КРАЈ БОТОША

Home  /  Дешавања  /  225 Г ОД БИТКЕ КРАЈ БОТОША

januar 22, 2015      In Дешавања,Приредбе No Comments

Мештани Ботоша. Орловата, Томашевца и покерта Двери су на дан битке на Тамишу, организовали парастос Капетану Ђорђу Радивојевићу и његовим борцима. То је било 225 година од битке, а парастос су одржала сва три свештеника из Ботоша, Орловата и Томашевца.
У ноћи 17/18 октобра 1788. године Срби граничари из Ботоша, Томашевца и Орловата, зауставили су надмоћније Турске снаге у намери да пређу мост на Тамишу. Њих око 300 под командом капетана Ђорђа Радивојевића задржали су напад више хиљада Турака. Сви су јуначки изгинули, али њихова жртва није била узалудна јер су Турци због губитака одустали од даљег напредовања. Овај светао пример из наше историје показује да се борба исплати, а само херојство може се упоредити са херојским подвигом Спартанаца код Термопила.
Мирко Козић из Двери је изјавио: „Посебно нам је драго што су на обележавање годишњице дошли представници сва три села јер је то и природно пошто су и у боју сви учествовали. Сматрамо да споменик треба да их подсећа на њихове славне претке и да служи као место окупљања. Надамо се да ће становници ова три банатска граничарска села уредити место око споменика и да ће то бити место окупљања будућих генерација. Када се простор око споменика уреди тада ће и деца из ова три села моћи да присуствују јавном часу историје.“

grupna-spomenik-tamis

 

Ostavite odgovor